Leta i den här bloggen

2012-08-31

Licenser och virtualisering... Vanligaste missförståndet.

Jag hamnade i ett samtal för några dagar sedan och det är inte första gången jag hamnar i ett samtal som går ut på exakt samma sak.
Licensiering av Microsoft produkter i virtuella miljöer och hur många olika missupfattningar det finns.

(den här posten blir lång... ber om ursäkt redan nu för det... :))


Idag är det sällan tekniken som begränsar oss när det handlar om vad vi kan göra och vilka lösningar vi kan bygga. Istället är det licensavtalen som begränsar oss (exempelvis kan det vara så att licensavtalet kräver att hårdvaran som man använder står i lokaler som ägs av samma företag som äger licenserna så det är omöjligt att leverera applikationen som en tjänst till externa företag. Eller så måste man licensiera samtliga processorer som applikationen kan komma att hamna på under hela sin livstid, oavsett om man bara använder en processor i taget osv...).
Nåja.

Disclaimer:

Observera att denna artikel är en riktlinje. Jag är ingen licensexpert men det finns det massor med företag därute som är. Tala med din licensleverantör för att få detaljer. Dessutom är licensregler nått som ändras rätt ofta så se till att hålla dig uppdaterad.
Tanken med denna text är att få en orientering så att man kan ställa bättre frågor och vara mer informerad när man väl talar med licensspecialisterna...



Windows Server

Om vi börjar med Windows server. Om jag har en virtuell miljö (här spelar det ingen roll om jag använder Hyper-V, XenServer, VMware vSphere eller nån annan hypervisor) så måste jag se till att de virtuella maskinerna har korrekta Windows Licenser.

Här är licensieringen lite olika beroende på vilken sorts licens man har och det finns rätt mång olika licenser.
Windows server 2003 (och R2) kommer som:
  • Web Edition
  • Storage Edition
  • Small Business Edition
  • Standard Edition
  • Enterprise Edition
  • Datacenter Edition.
Windows server 2008 kommer som:
  • Web Edition
  • Standard Edition
  • Enterprise Edition
  • Small Business Edition
  • Datacenter Edition
  • HyperV Server Edition
  • Foundation server
  • Storage server.
Windows server 2008 R2 kommer som:
  • Web Edition
  • Standard Edition
  • Enterprise Edition
  • Datacenter Edition
  • Hyper-V Edition
Windows server 2012 kommer som:
  • Foundation Edition
  • Essentials Edition
  • Standard Edition
  • Datacenter Edition
Det är med andra ord en ruskig massa olika versioner och smaker att hålla koll på.
För att detta inte skall bli hur stort som helst så kommer jag att begränsa mig till de vanligaste produkterna och utgå från att det är volymlicenser som köps.


Här krävs troligen en förlaring. :)
När det står att en sak licensieras "per server" så innebär det att man behöver en licens oavsett hur många processorer som sitter i maskinen.
När det står att en sak licensieras "per processor" så innebär att man räknar antalet fysiska CPU-sockets som sitter i den fysiska servern.
Under Licensrätt så står det exempelvis "En fysisk + upp till ## virtuella instanser" (där ## kan vara två eller fyra). Här skall betonas att om man har fyra virtuella instanser på en sådan licens så får den fysiska maskinen enbart köra hyper-V rollen och inte ha några andra funktioner installerade.

Vi ser även en skillnad när det gäller Server 2012... där får vi två virtuella instanser per processor licens (vilket hänger ihop med att varje licens täcker 2 fysiska CPUer).

Så här långt har de flesta koll...
Vad många missat är att licenserna tilldelas fortfarande den fysiska hårdvaran.
Låt oss säga att jag har två fysiska servrar med Windows server 2008 R2, båda dessa har Hyper-V installerat. För att licensiera dessa så har jag 2stycken Windows 2008 R2 standard licenser. Då får jag också köra två stycken virtuella maskiner. Men dessa måste ligga på varsin fysisk host.
Skulle jag istället ha 2stycken Enterprise licenser så får jag få ha upp till fyra virtuella maskinier per host.

Observer att jag INTE får nån "pool med virtuella licenser" eller liknande. Utan licenserna är låsta till en viss fysisk maskin. Jag kan alltså inte i exemplet med mina 2 Enterprise licenser ha 2st VMar på server1 och 6st VMar på server2.

Jag kan flytta en licens från en maskin till en annan.
Låt oss säga i exemplet ovan att jag vill göra underhåll på server1. Jag kan då flytta över min standard (eller Enterprise licens) till server 2 och låta mina VMar flytta över till server 2. I exemplet med 2st standard licenser så kan jag då köra båda mina VMar på server 2 och i exemplet med Enterprise licenser så kan jag då köra upp till 8st VMar på server2.
Här kommer nästa sak som många missat.
Jag får bara göra en sådan flytt var 90:e dag.
Om jag alltså vill flytta alla VMar från server2 till server1 så jag även kan göra underhåll på server2 så måste jag vänta 90 dagar innan jag får göra detta....

Men vad händer om en host kraschar??
Ja då får licenerna flyttas innan det gått 90 dagar. En krasch skall inte göra att man bryter mot licensavtalet.

Om jag istället licensierar med Datacenterlicenser så måste jag titta på hur många processorer det är i mina fysiska hostar och se till att jag har rätt mängd Datacenterlicenser. Men eftersom att jag genom Datacenter får obegränsat antal virtuella instanser så vet jag att jag alltid kommer att vara korrekt licensierad för mina VMar.




Microsoft SQL

En licensmodell som är rätt strulig. Här har man bytt från att ha två sätt; "Per server" eller "Per CPU socket" till att nu licensiera antingen "Per server" eller "per CPU core".
Om samtliga CPU kärnor är licensierade med SQL Enterprise så får man obegränsad virtualiserings rättigheter.

Även här är man låst när det gäller att flytta licenser oftare än var 90:e dag.
Här finns det en annan väg att komma runt detta än vad vi har för Windows. Det är nämligen så att om man har Software Assurance på sina SQL-licenser så får man flytta dem oftare om man vill.


 

 

Observera att alla dessa saker gäller oavsett om man har VMware, Hyper-V, XenServer eller någon annan Hypervisor!

 

Slutsats:

Så för de absolut flesta företagen  blir enda lösningen att köra Datacenter licenser när det gäller Windows... Det är generellt sett den enda lösningen för att se till att man är korrekt licensierad om man inte ser till att ha benkoll på hur VMar flyttas i miljön (med andra ord:stäng av all lastbalancering i miljön).



Källor till denna artikel (utan inbördes ordning):

http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?displaylang=en&id=15113 <== Denna är mycket bra att läsa!!!
http://download.microsoft.com/download/6/8/9/68964284-864d-4a6d-aed9-f2c1f8f23e14/virtualization_brief.doc
http://download.microsoft.com/download/F/C/6/FC6006B5-866E-42C1-88F8-9AC4B8BC610D/WS%20Brand%20Pages%20-%20Editions%20Comparison%20Guide.pdf
http://www.directionsonmicrosoft.com/sample/DOMIS/update/2008/02feb/0208ws2plp_ch.htm
http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc758523(v=ws.10).aspx
http://blogs.technet.com/b/mattmcspirit/archive/2008/11/13/licensing-windows-server-in-a-virtual-environment.aspx
http://download.microsoft.com/download/9/E/4/9E4CCEC9-222B-4563-8DCD-43F941ABA73F/MicrosoftServerVirtualization_LicenseMobility_VLBrief.pdf
http://www.microsoft.com/licensing/about-licensing/briefs/virtual-licensing.aspx
http://www.thelowercasew.com/new-sql-2012-licensing-and-its-impact-on-virtualization <== Bra om SQL licensiering

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...