Leta i den här bloggen

2011-10-27

Citrix Synergy Europe 2011 - Dag 2 - Supersession

Andra dagen på Citrix Synergy i Barcelona. Som jag skrev igår så är skillnaden mellan Synergy och Summit är att Synergy är för parners och slutkunder men Summit bara är för partners.
Detta är mina anteckningar från den "supersession" som startade klockan 9.00 dag 2. Eftersom att anteckningarna görs under presentationen så ber jag om ursäkt för eventella otydligheter eller eventuella felaktigheter/missförstånd från min sida.

Så vad är en "supersession"?
Det är i princip samma sak som en keynote. Det är alltså i stora samlingssalen med ett par olika talare.
Eftersom att denna kördes dagen efter Synergy Partyt så var det rätt tomt bland stolarna, men ett tusental personer hade lyckats ta sig upp och var på plats. :)

Det började med att Dr. Bernd Oliver Christiansen (CTO, Online Services) kom upp på scenen.
Bernd började tala om förändringar och hur snabbt saker förändras. Han hade ett citat "The top-10 in-demand jobs 2010 did not exist 2004".
Detta i sin tur ledde över till Collaboration. För att kunna hänga med i de snabba vändningar som sker i världen så behöver vi kunna samarbeta i alla led. Idag är själva arbetet för många att man samarbetar med andra. Det är inte så att man sitter i sitt rum och arbetar för sig själv, man sitter i projekt och olika team. Samarbete är det som är själva arbetet.
Så som Citrix ser det så behöver området som kallas för "Collaboration" förändras. Vi som levererar tjänster till användarna måste se till att vi blir (ursäkta engelskan, jag tog dessa direkt från presentationen):
 - People-centric
 - Mobile
 - Social
 - Integrated
 - Simple

Därefter talade Bernd om HD-faces som släpptes för ett år sedan i Berlin. En jättecool produkt för att kunna köra videokonferens samtal och liknande. Visst är den cool, men personligen så ser jag ett begränsat användsningsområde. Det är inte enormt många jag talat med som ser detta som ett stort behov.
I och för sig så om det är ett större företag som har kontor spridda på många olika platser och i sin tur behöver samarbeta med varandra så kan det bara användbart...

Bernd fortsätter att visa hur GoTo meeting funkar och kör et demo från en iPad med två kollegor som sitter i USA. De titta på samma filer ock så vidare. Visst är det ett enkelt sätt att samarbeta, det krävs att man lär sig ett nytt sätt att arbeta.

Han visade även hur GoTo meeting integreras med Linked in.
Det intressanta här knyter ihop med facebook integrationen som visades i slutet på keynoten igår. Själva grejjen är INTE att det är en ikon i facebook eller LinkedIn. Grejjen är att autentisieringen sker med Facebook-kontot eller LinkedIn kontot. Det är alltså en typ av federering av identiteter.
Just denna del finns som sagt inte riktigt ännu publikt men det är påväg.

Idag har vi "follow.me apps", "follow-me.data"… det man visar nu är en typ av "follow-me.identity".
Varför skulle v iinte kunna leverera applikationer och tjänster utan att användarna skall behöva skapa ännu ett konto. De har ju oftast redan ett google/facebook/linkedin/twitter-konto eller liknade. Vi kan ju använda detta konto och federera mot dem…

Man skulle kunna sammanfatta Bernds presentation till: "Köp GoTo Meeting. Det är en grym produkt som alla i hela världen behöver".
Visst är den bra, men jag vet inte om verkligen alla behöver ha den… :)




Bernd lämnade över till Sheng Lian (CTO, Cloud platforms).
Grundare av cloud.com som sedan en tid tillbaka är uppköpta av Citrix.
Han talade om att molnet kommer inte att lösa alla problem. "Architecture Matters". Det är (precis som det alltid varit) viktigt att när man bygger en lösning ser till att man bygger den efter hur infrastrukturen ser ut och vad den kan göra.

Att bygga lösningar på samma sätt som man har gjort tidigare blir inte bra.
Detta är exakt samma som när man går från fysiska servrar till virtuella servrar. När man går från en fysisk miljö till en virtuell miljö så MÅSTE man tänka till och designa lösningen efter hur och vad virtualiseringslösningen är tänkt att användas.
Så vad betyder detta i verkligheten? Tja exempelvis så måste lösningen utgå från att saker kommer att gå sönder. Vi måste se till att applikationer och system fungerar även om saker kraschar. Det måste vara designat så att om en serverhall går ned så måste vi ha tänkt på hur detta skall hanteras och hur applikationerna och systemen skall reagera.
Vi måste utgå från att om vi startar upp 100 maskiner (servrar eller klienter) så kommer inte alla att starta upp. Det skall bara funka ändå…
För att detta skall fungera så måste oftast applikationerna designas för att de skall ligga i molnet.
Sheng argumenterade för att om ett företag funderar på att sätta upp ett privat moln för att börja använda molntjänster så är det troligen inte redo ännu... Rekommendationen är enligt Sheng att börja med att lägga saker i det publika molnet och på sätt lära sig hur moln-tjänster fungerar och är tänkta att användas.

Det är här Netscaler CloudBridge kommer in…
Man gjorde ett demo över hur det går att från XenDesktop consolen lägga en ny VM på antingen en XenServer, en Hyper-V server, vSphere eller Citrix Cloudstack. Ett smidigt sätt att snabbt kunna utöka resurser i miljön.


Sista talare var Martin Duursma, (VP Citrix Labs and CTO Office Chair)
Han talade om "Mobility". Här presenterade han en ny release "XenApp 6.5 Mobility Pack"
Dett är en produkt för att underlätta för publicerade applikationer att köras på mobila enheter. Med andra ord dra nytta av det lokala tangentbordet på enheten, GPS, temperatur sensor osv.

Demo: Adam Jaques (Chief Demo Daredevil)
Man har en appliaktion som är skriven för Windows och som är publicerad i XenApp. Vad man sedan ville visa var samma applikation fast på en vanlig mobiltelefon. Eftersom att den är gjord windows och publicerad så blir det helt hopplöst mycket scrollande.
Vad Adam gjorde var att öppna applikationen i Visual studio 2010 och lagt in SDKn från mobility pack.
Därefter publicera upp applikatione igen.
Och nu är applikationen en mobil-app som faktiskt passar för mobiltelefonen.
Man lade därefter till funktionalitet för att använda GPSen i telefonen och nu fyllde applikationen själv i vilken butik som skulle användas eftersom att .den var närmast.
Så vad betyder detta? Tja, att det blir lättare för utvecklare att bygga applikationer för mobiltelefoner, iPads och liknande.
I praktiken så bygger man en applikation för vanliga PCs och en för mobila devices… I den för mobila enheter så lägger man sedan in frågor där applikationen frågar enheten vad den kan göra. Som utvecklare kan man sedan välja hur man vill anpassa utseendet och funktioner i applikationen.
Dock krävs det så klart att utvecklaren bygger applikationen efter olika typer av enheter. Det stora man behöver anpassa är skärmstorlek, i övrigt är det inte lika mycket som måste ändras i varje app.

Ryan McCune (från företaget Avanade)
Visade en annan applikation där man också använde de lokala funktionerna i enheten.
Från start att man fått APIerna så var hela utvecklingsprojektet att anpassa applikationen för mobila enheter klart på 4 veckor.

Som vanligt så drog presentationen över. Fast denna drog bara över med ca 15 minuter.. :)

Nu straxt dags för lunch.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...